Prečítané leto 6. týždeň extra špeciál

Pečenie trochu inak


Aby ste si nemysleli, že pečenie je len aktivita, po ktorej niečo zjete, či už chutné alebo menej podarené. Pečenie je aj chemickým a fyzikálnym procesom, keď sa v rúre odohrávajú rôzne čudesné veci. Tento týždeň sme našu rúru na pečenie použili aj na niečo nejedlé. Zároveň sme z vecí všeobecne jedlých pripravili veci absolútne nejedlé.


My sme totiž piekli kosti dinosaurov. Áno, vážne. Bolo to totiž súčasťou našej témy o Dinosauroch a praveku. Naša terasa a kuchyňa sa tak stali miestom príprav na vážne archeologické dielo.

Klasické slané cesto asi poznáte. Ak nie, recept naň je na konci článku. Jednoduché jedlé suroviny vytvorili nechutné cesto, z ktorého sme ako z plastelíny vytvarovali kosti, resp. niečo, čo by sa na kosti dinosaurov mohlo podobať. Pridali sme aj skameneliny. Baby sa tak pohrúžili do práce, až zrazu cesto došlo.








Princíp trvácnosti tohto cesta je buď jeho niekoľkodňové sušenie na vzduchu alebo niekoľko hodinové sušenie v rúre. Keďže máme týždeň o pečení, zvolili sme rúru. Rúru sme mali na 100°C. ako keď sušíme bielkové pusinky. Menšie kúsky boli hotové za dve hodiny, väčšie za 4. Potom ich stačilo nechať vychladnúť a hra mohla pokračovať. Svojou štruktúrou naozaj pripomínajú kosti. 


Recept na slané cesto:
2 šálky hladkej múky
1 šálka jemnej soli
1 šálka vody
3 lyžice oleja

Soľ sme si ešte pred začiatkom miešania zomleli, aby bola čo najjemnejšia. Zaliali sme sju menšou časťou vody, aby zvlhla.  Primiešame múku a dolejeme zvyšok vody. Prilejeme olej. Miesime kým nie je cesto hladké. Ak je príliš lepkavé, pridáme múku, ak príliš suché, pridáme vodu, ale len veľmi opatrne. Zabalíme do fólie a necháme odstáť aspoň hodinu v chladničke. Predtým než sa do modelovania pustíte, nakrémujte si ruky. Obsah soli je vysoký a škodí pokožke.

Komentáre

Obľúbené príspevky